- La aproape 20 km depărtare de orașul Buzău, pe malul drept al râului cu același nume, se află singurul complex cu aspect vulcanic din România, dezvoltat aparent misterios, într-un spațiu geografic ai cărui munți s-au format exclusiv prin procesul de încrețire a scoarței terestre.
- Atractivele formațiuni aflate în apropierea DN10, ce leagă Buzăul de Brașov, au fost remarcate pentru prima oară de un om de știință francez, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere în anul 1867. Cea dintâi descriere a regiunii, elaborată de un cercetător român, a fost publicată 15 ani mai târziu. Ea aparține geologului Grigore Cobălcescu.
- Formarea vulcanilor noroioși în Subcarpații Buzăului s-a datorat emanațiilor de gaze din zonele cutate, care au adus astfel noroiul la suprafață. Cele trei areale din zona Berca – Arbănași, situate la altitudini joase, între 280 și 340 metri, se numesc Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu. Peisajul ireal, selenar, lipsit de vegetație, s-a format ca urmare a despăduririlor intense, alunecărilor de teren, scurgerilor de noroi și ploilor torențiale.
- Salinitatea ridicată din jurul vulcanilor a făcut ca în acest spațiu să se dezvolte o vegetație rar întâlnită, caracteristică silvostepei și zonei central-asiatice.



















