În Piața Trandafirilor din Târgu Mureș

  • Menționat pentru prima oară la începutul secolului al XIV-lea, orașul Târgu Mureș a evoluat dintr-un târg banal într-o cetate garnizoană, cu rol de a apăra granițele Transilvaniei. Începând cu secolul al XVIII-lea a devenit un important centru de învățământ, în prezent oferind posibilități de studii universitare și o scenă culturală foarte activă.
  • În Piața Trandafirilor, principala arteră din centrul orașului, se concentrează cea mai mare parte din traficul urban, numeroase magazine, restaurante și alte locuri de petrecere a timpului liber, precum și cele mai cunoscute biserici, clădiri istorice și muzee din Târgu Mureș.
  • Ridicat între anii 1911 – 1913, Palatul Culturii din Târgu Mureș este una dintre cele mai reprezentative clădiri Belle Epoque din Transilvania. La exterior, palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, elemente specifice artei Secession, ramură a stilului Art Nouveau. Palatul Administrativ, în care a funcționat la început Primăria Orașului, este un splendid edificiu, în același stil Secession, construit între 1905 și 1907, ridicat în scopul de a oferi un aspect nou zonei centrale a orașului. Palatul se remarcă prin turnul înalt de 60 de metri, ce a avut inițial rolul unui foișor de foc.
  • Catedrala ortodoxă ”Înălțarea Domnului” este cel mai mare edificiu religios din Transilvania, fiind construită între anii 1925 – 1934. Biserica romano-catolică ”Sf. Ioan Botezătorul” a fost ridicată de către iezuiți la începutul secolului al XVIII-lea, în stilul barocului austriac. Turnul bisericii franciscanilor este singura componentă arhitecturală rămasă, după demolarea bisericii franciscanilor în 1971, odată cu începerea lucrărilor la Teatrul Național.

Lasă un comentariu