Castelul Cantacuzino – Bușteni

  • Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în anul 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, fost ministru al României la începutul secolului al XX-lea. Edificiul a fost ridicat pe locul unei vechi cabane de vânătoare, pe care familia prințului o folosea ca loc de popas în deplasările spre Transilvania. La inaugurare, castelul impresiona prin dotările sale moderne în raport cu acele timpuri, beneficiind de electricitate, sistem de canalizare și apă potabilă.
  • Posesor al unei averi colosale și descendent al voievozilor români, Nababul a finanțat de-a lungul vieții sale construcția a trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei (actualul Muzeu Național George Enescu), Castelul Cantacuzino din Bușteni și Palatul Cantacuzino din Florești, numit și ”Micul Trianon”, în prezent în ruină. Impresionanta clădire din stațiunea Bușteni a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne.
  • Castelul respectă stilul neoromânesc, fiind construit din piatră și cărămidă, după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se întinde pe o suprafață de 3.148mp. Clădirea este înconjurată de un parc, cu cascade, fântâni arteziene și grote. Palatul posedă o colecție de 27 de steme și blazoane, ce aparțin familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive, cu 12 portrete în mărime naturală, realizate pe piele de Cordoba, aparținând membrilor familiei Cantacuzino din ramura valahă.
  • În perioada 1935-1936, în parcul castelului a fost construită o biserică mică din lemn, care poartă hramul Sfântului Gheorghe-Biruitorul. La sfințirea ei, în data de 13 septembrie 1936, au fost invitate Regina Maria a României și Principesa Ileana. Edificiul din lemn se află pe locul unde înainte exista o veche biserică, adusă de strămoșii prințului Grigore Cantacuzino din Maramureș, în sec al XVIII-lea. Domeniul Cantacuzino mai dispune de 970 ha de pădure, aflate pe versantul Zamora.
  • Castelul se află în prezent în proprietate privată și a fost deschis publicului începând cu anul 2010. Turiștii pot vizita curtea, care a fost îmbogățită cu diverse sculpturi realizate de artiști autohtoni și străini. De asemenea, vizitatorii au acces în castel, în cadrul unor tururi zilnice, cu ghidaj.  La etajul superior al castelului, începând cu anul 2015, s-a deschis o galeria de artă, care adăpostește periodic expoziții cu lucrări ale unor artiști celebri. Curtea castelului găzduiește și două restaurante cu terasă, deschise în 2012, respectiv 2020.  
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s