Saschiz

  • Localitatea Saschiz a fost atestată documentar pentru prima oară în jurul anului 1310, regiunea populată preponderent de sași rivalizând cu Sighișoara, aflată la 20 km depărtare, urbe considerată în Evul Mediu cea mai importantă cetate a sașilor din Transilvania.
  • Prin confirmarea statutului de târg și beneficiind de importante privilegii oferite de către Regele Sigismund de Luxemburg, la începutul secolului al XV-lea au fost construite în Saschiz o școală, un spital și o biserică parohială, meșteșugurile fiind coordonate de diferite bresle.
  • Începând cu anul 1347, pe un deal din apropiere a fost ridicată o cetate țărănească, care servea drept refugiu în cazul unor invazii. La 680 de metri altitudine, cetatea se întindea pe o suprafață de 5.000mp, sub forma unui poligon neregulat, cu un zid de incintă înalt de 10 metri și șase turnuri de apărare. În timpul invaziei otomane, mulți nobili din așezările aflate în vecinătate și-au ascuns în cetate averile, în special aur și podoabe.
  • În anul 1493, în centrul localității Saschiz, pe locul unei vechi bazilici romane, a fost ridicată o impresionantă biserică fortificată, în onoarea Regelui Ștefan I al Ungariei. Biserica masivă, construită în stil gotic, cu o singură sală, a fost întărită cu 22 de contraforturi, lucrările fiind finalizate în anul 1525.
  • Turnul de apărare avea un aspect masiv, fiind prevăzut cu guri de tragere pe mai multe niveluri. În urma unui incendiu, turnul a fost refăcut în secolul XVII, meșterii luând ca model Turnul Ceasului din Sighișoara. Biserica evanghelică fortificată din Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO, alături de alte șase biserici fortificate, aflate în localitățile Biertan, Valea Viilor, Câlnic, Dârjiu, Prejmer și Viscri.
  • Regiunea săsească din Transilvania, denumită și ”Țara Ovăzului – Haferland”, ce cuprinde localități precum Saschiz, Homorod, Viscri, Rupea, Criț sau Meșendorf, are un potențial turistic diversificat, cu o ofertă generoasă de meșteșuguri vechi și obiective interesante de vizitat, trasee pentru biciclete și degustări de preparate tradiționale săsești, într-un cadru natural bogat aspectat.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s