Grădina Botanică din Cluj Napoca

  • Odată cu fondarea Societății Muzeului Ardelean, în anul 1859 au fost achiziționate și 9 hectare cu grădini și livadă, din actuala suprafață a Grădinii Botanice, instituție aflată în serviciul științei, învățământului și culturii generale, ce avea ca scop înțelegerea și documentarea diversității plantelor, precum și a utilizării acestora.
  • Din anul 1919 profesorul Alexandru Borza a primit misiunea de a-i definitiva organizarea, mărind suprafața la 14 hectare și trasând primele planuri privind împletirea principiilor ecologiei cu rafinamentul artistic. Grădina a fost deschisă oficial pentru vizitatori în data de 25 iunie 1925. Între anii 1930 – 1935 a fost construită clădirea Institutului Botanic, ce adăpostește Muzeul Botanic și cel mai mare ierbar al României. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost realizat complexul serelor mari, au fost reconstruite alei și au fost îmbunătățite și modernizate vechile dotări.
  • Sectorul ornamental se întinde pe o suprafață de aproape un hectar, începând de la poarta principală și până la serele de producție. Aici se află colecții de specii horticole anuale și perene, dar și specii botanice, cultivate în scop decorativ. Sectorul fitogeografic cuprinde flora deșerturilor africane și americane, flora chino-japoneză, a munților Himalaya, Altai și Caucaz, flora Americii de Nord, cea a zonei balcanice, a zonei alpine europene și mediteraneene, precum și flora și vegetația României, împreună cu complexul de sere.
  • Grădina japoneză, concepută de Alexandru Borza în stilul tradițional, are ca punct central ceainăria, construită pe un mic lac și îmbrăcată în glicină. Printre elementele arhitecturale specifice se numără două mici cascade, o punte din piatră și un pod curbat, tradițional japonez.
  • Sectorul sistematic urmărește relațiile dintre plante, conform caracterului lor morfologic și anatomic. Aici, lângă turnul de apă, în care vizitatorii pot urca, pentru a admira priveliștea de sus a grădinilor, se află bazine care adăpostesc nuferi, dar și o frumoasă colecție de ferigi, înființată în anul 2017.
  • Grădina Botanică Alexandru Borza este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 și 20:00. Cea mai indicată perioadă pentru a vizita încântătoarea expoziție florală, pentru a te bucura cu adevărat de coloritul divers și de parfumul îmbătător al vegetației, este reprezentată de sfârșitul primăverii și începutul verii, în perioada lunilor mai, iunie și iulie.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s