Transalpina

  • Cel mai înalt drum rutier din România, atingând altitudinea maximă în Pasul Urdele, la 2145 de metri, Transalpina traversează Munții Parâng, Șureanu și Cindrel, între localitățile Novaci și Tilișca. Lungimea totală este de aproximativ 145 km, iar cea mai atractivă porțiune se află între stațiunea montană Rânca și Obârșia Lotrului, pe o porțiune de 30 de km, acolo unde drumul șerpuiește deasupra crestelor montane, la aproape 2000 de metri.
  • Originea dezvoltării acestui drum este neclară, anumite surse istorice susținând că a fost construit pentru prima oară de către legiunile romane, în perioada secolelor I și II. În timpul Primului Război Mondial germanii au pietruit drumul din rațiuni militare. Inaugurată în 1935 de către regele Carol al II-lea, Transalpina a fost reconstruită și în perioada interbelică. Ca urmare a unui program derulat începând cu anul 2009, șoseaua, ce poartă și denumirea DN 67C, este în prezent asfaltată.
  • Viteza medie de deplasare în porțiunea cea mai înaltă este de 30–40 km/h, deoarece drumul este presărat cu numeroase serpentine și curbe foarte strânse. În fiecare an, în luna septembrie, pe o porțiune cu serpentine situată între localitățile Novaci și Rânca se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă, etapa Rânca. Astfel, timp de trei zile stațiunea Rânca devine capitala curselor de automobilism.
  • Transalpina este închisă pe perioada iernii, fiind accesibilă turiștilor doar în anotimpurile calde. De-a lungul unor porțiuni întinse nu există parapeți și nici semnalizatoare, astfel că viteza trebuie adaptată permanent la condițiile oferite de vremea capricioasă și de șosea. Nu este recomandată traversarea pe timp de noapte, deoarece, pentru cei care nu cunosc drumul, nu există alte repere în afara marginilor acestuia.
  • Situată la o altitudine de 1600–1800 de metri, la 18 km de localitatea Novaci (Gorj), stațiunea Rânca este una dintre cele mai apreciate destinații montane, aflată într-o intensă dezvoltare turistică. Dezvoltată în apropierea golului alpin al Parângului, foarte aproape de cel mai înalt punct rutier din țară, se dovedește a fi o alegere inspirată atât vara, cât și iarna. Aici funcționează două pârtii de schi, una de nivel mediu, în lungime de 500 de metri și o alta pentru începători, dotată cu teleschi, nocturnă și sonorizare, având lungimea de 600 de metri. Sezonul de schi începe în luna noiembrie și se termină în luna mai. Pentru cei care doresc practicarea unor sporturi extreme există trasee de off-road pentru motociclete sau mașini de teren, precum și varianta zborului cu parapanta de pe vârfurile Păpușa, Măgura sau Cerbul. Cele câteva lacuri glaciare din zona masivului Parâng adăpostesc în și împrejurul lor o floră și o faună aparte.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s